NEDEN LPG ?

NEDEN LPG ?
Çetinsay Otogaz olarak bu sorunun cevabını internet ortamında ve çeşitli kaynaklarda araştırarak sizler için bu sayfada bir araya getirdik.

Etkin, Verimli Enerji

LPG ve Dünya Enerji Hedeflerine Katkısı

LPG; propan, bütan ve ilişkili bileşiklerden oluşan bir karışımdır. Doğal gaz çıkarımı sırasında doğal olarak açığa çıkmaktadır. Ayrıca ham petrol rafinasyonunun da otomatik bir ürünüdür.

Düşük karbonlu, çevreye yükü az bir yakıt olduğundan, hava kalitesine olumlu katkı sağladığı ve sera gazı salınımını azalttığı bilimsel çevrelerce kabul edilmiş olup, pek çok ülkede ve Birleşmiş Milletlerce teşvik edilmektedir.

Hem doğal gaz çıkarımından hem de ham petrol rafinasyonundan elde edilebildiği için temininde hiçbir güçlük yoktur. Özellikle ülkemize yakın havzalarda artan bir şekilde yeni doğal gaz kaynakları bulunup, doğal gaz ayrıştırma tesisleri kurulmakta olduğundan temin kolaylığı daha da artacaktır.

LPG'nin birim başına enerji verimi, yani kalorifik değeri yüksektir. Dolayısıyla daha az miktar tüketilerek diğer yakıtlardan beklenen enerji elde edilebilir.

Fosil bir yakıt olmasına rağmen LPG, yenilenebilir enerji kaynaklarının kesintisizlik desteği olarak kullanılabilir.

Her yere taşınabilen, mobil bir enerji kaynağı olduğundan kırsal bölgelerin en önemli enerji kaynağı olabilir.

LPG, kullanım yeri ve alanı olarak çok esnek olduğundan her amaca yönelik çözümlerin üretilmesine yardımcı olur, enerji ihtiyaçlarını çevreye saygılı bir biçimde karşılar. Bu nedenle evlerde, iş yerlerinde pişirme, ısıtma ve ısınma gereksinimlerini karşıladığı gibi, otomotiv yakıtı (otogaz) olarak da kullanılmaktadır.

LPG Gerçekleri

•LPG, ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) salınımına neden olmaktadır. Çünkü hidrokarbon yakıtlara kıyasla, LPG'nin karbon-hidrojen oranı düşüktür.

•LPG, bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de doğal gaz, benzin ve dizel gibi yakıtlarla kıyaslandığında, LPG kilogram başına daha fazla enerji üretmektedir. Kalorifik değeri yüksektir.

•Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani sera gazı etkisi 1 iken, doğal gazın (metan) 25, LPG'ninki 0'dır.

•Katı parçacıklar (PM) ve azot oksitler (NOx), havaya ve insan sağlığına zarar veren en önemli maddeler arasındadır. Avrupa Birliği ülkelerinde PM'den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına yaklaşık 75.000 Euro, NOx'den kaynaklanan harcamaların da yaklaşık 12.000 Euro olduğu tahmin edilmektedir.

•Avrupa Birliği ülkelerinde katı parçacıklardan kaynaklanan kirliliğin, insan ömrünü ortalama 8,6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. Aynı şekilde açık ateşin sebep olduğu solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon insanın hayatını kaybettiği hesaplanmıştır.

•Odun ve kömür gibi katı yakıtlarla karşılaştırıldığında LPG'nin katı parçacık (PM) salınımı 25-30 kat daha azdır. Aynı şekilde LPG, dizele oranla 10 defa, benzinden de %30 daha az PM salınımına neden olur.

•Azot oksit (NOx) salınımı en düşük otomotiv yakıtı LPG'dir. LPG kullanan bir araç km başına doğal gazlı bir araca göre %50, benzinli bir araca göre %75, dizel kullanan bir araca göre %200 daha az NOx üretir.

•Avrupa Birliği'nde 1000 km başına ortaya çıkan zararlı maddelerin neden olduğu sağlık harcamaları hesaplandığında LPG'nin bu konuda olumlu etkileri görülmektedir. Çünkü LPG sağlık harcamalarının benzine kıyasla %70, dizele kıyasla %700 oranında azaltılmasını sağlamaktadır.
•Avrupa Birliği ülkeleri 2020 yılına kadar otomotiv yakıtı olarak LPG kullanım oranının %2'den %10'a çıkarılmasını hedeflemektedir.

•Bugün Türkiye'de otomotiv yakıtı olarak LPG'nin pazar payı yaklaşık %12'dir. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin, Avrupa Birliği hedeflerini şimdiden geçtiği görülmektedir.

•Ülkemizde LPG kullanan 2,3 milyon araç sayesinde her yıl yaklaşık 1 milyon ton daha az CO2 salınımı gerçekleşmektedir.

•Türkiye, LPG tüketimi açısından 2000 yılında zirveye ulaşmıştır. Bu tarihte, Rusya haricinde, Avrupa'nın en büyük pazarı Türkiye olmuştur.

•Türkiye, dünyanın en büyük 14. LPG pazarıdır. Avrupa'daysa 3. sırada yer almaktadır.

•Ev ve endüstriyel kullanımda, Türkiye dünyada 17. sırada yer almaktadır. Aynı kategoride Türkiye, Avrupa'nın en büyük 5. pazarıdır.

•Otogaz kullanımı açısından Türkiye dünyada 2. sıradayken, Avrupa'da 1. sırada yer almaktadır. Türkiye aynı zamanda, otogaz kullanan araç sayısı bakımından ve istasyon sayısı bakımından da dünya lideridir.

• Yaygin olarak "tüpgaz " adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı ) ülkemizde ısıtma, ısınma, aydınlatma ve motorlu araçlarda kullanılan yaygın bir enerji kaynagıdır. LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır. Ancak oluşabilecek bir sızıntının hemen anlaşılabilmesi için rafinerilerde özellikle kokulandırılmıştır. Ham petrolün, rafinelerde arıtılması ile veya dogalgazdan elde edilir. Gazın bileşimi %70 bütan (C4 H10), %30 propan (C3 H8) 'dir. Havadan ağır yanıcı bir gazdır. LPG havadan ağır olduğu için kaçak durumunda su gibi akar ve en derin yerde birikir.

• İlk olarak A.B.D. San Diago Gas-Electric Company tarafından denenen LPG benzine alternatif bir yakıt olarak kullanılmaya başlanmış ve tüm dünyada kullanımı çok hızlı bir şekilde yayılmıştır.1975 yılında Rusya da LPG ile çalışan ilk araç piyasaya çıkarılmıştır.Halen A.B.D ve Avrupa ülkelerinde kullanımı teşvik edilen ve benzinin alternatifi bir yakıttır.Başta A.B.D , HOLLANDA, İTALYA,JAPONYA,FRANSA,BELÇİKA olmak üzere birçok gelişmiş ülkede milyonlarca araç LPG OTOGAZ sistemine sahiptir.

• Dünyada 1940'lı yıllarda otomobillerde kullanılmaya başlanan LPG 30'u aşkın ülkede 4 milyondan fazla araç sahibi tarafından tercih edilmekte ve bu ülkelerde 22.000'den fazla dolum istasyonu hizmet vermektedir. Sadece İtalya'daki LPG'li araç sayısı 1 milyonun üzerindedir. Avrupada son model çok lüks arabalarda bile artık gaz sistemi fabrika çıkışı takılmaktadır. Türkiye'de LPG'li otomobil kullanımı 1995 yılında T.C. Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmeliklere uymak şartıyla serbest bırakılmıştır.

• Otogaz (LPG) istasyonlarından sıvı haldeki LPG, dolum ağzı vasıtasıyla aracın bagajındaki LPG tanklarına doldurulur. LPG tankı üzerindeki şamandıra vasıtasıyla bakır borudan aracın motor bölümündeki gaz valfine ve oradan da basınç regülatörüne iletilir. Regülatör tarafından sıvı halden gaz haline çevrilen LPG buradan mikser vasıtasıyla aracın karbüratör kısmına aktarılır ve yanma gerçekleşir.

 

 

500 HP 6400 cc JEEP SRT'ye Prins LPG montajımız

 4 Şubat 2024 Pazar

Sesini de gücünü de iliklerimize kadar hissettiriyor

Devamı

Chery Tiggo 8 Pro 1.6 TGDI Prins VSI-3 DI LPG Sistemi Montajımız

 26 Ekim 2023 Perşembe

2023 Model sıfır km Chery tiggo 8 Pro 1.6 tgdi prins vsı3 Dı LPG montajımızı bitirdik.

Devamı

Ford Mondeo 1.5 Ecoboost için Prins VSI2 eVP-500 Uygulaması

 12 Temmuz 2021 Pazartesi

2016 model Ford Mondeo 1.5 Ecoboost aracımız için Prins VSI2 eVP-500 LPG Otogaz Sistemi Montajı

Devamı

Mercedes C180 Kompressor 2012 Model LPG Otogaz Montajı

 10 Temmuz 2021 Cumartesi

Mercedes C180 Kompressor 2012 AMG otomobile takılan Prins  Obd'li Silverline lpg montajı

 
Devamı

Volkswagen Touareg V6 Prins Otogaz Dönüşümü - Video

 21 Haziran 2021 Pazartesi

Servisimizde montajı yapılan Volkswagen Touareg aracın anlatımını videomuzda izleyebilirsiniz.

Devamı

Prins VSI-3 DI: Devrim niteliğindeki LPG sistemi

 22 Kasım 2020 Pazar

Devrim niteliğindeki yeni Prins VSI-3 DI LPG sisteminin e-LPG Haftası ve Autogas Günleri'nde iki ödül aldığını biliyor muydunuz?!

Devamı

Motor yağı değişiminde yeni dönem

 11 Kasım 2020 Çarşamba

"Belgesi olmayanlar motor yağı değiştiremeyecek" Motor Yağı Değişim Noktası izin belgesi için son tarihin 31 Aralık

Devamı
ARAYIN
WhatsApp