Otogaz Sistemleri Tarihçesi

Otogaz Sistemleri Tarihçesi

Otogaz sistemleri ortaya ilk çıktığı dönemden bugüne kadar birçok farklı lpg dönüşüm sistemi teknolojisi kullanılmıştır. Fakat bunların arasında uzun bir süre sıralı sistem lpg önemini korumuştur. Karbüratörlü sistemlerden sonra kullanılmaya başlanan bu sistemde özellikle Sıralı Sistem LPG fiyatları ile sektörde yerini korumuştur. Otogaz sistemleri içerisinde kullanılan teknolojiler sırası ile Karbüratörlü LPG Sistemleri, Sıralı Sistem LPG ve Direkt Enjeksiyonlu LPG şeklindedir.

 

Karbüratörlü LPG Sistemleri

Otomobil üreticileri 1995 -1996 yıllarına kadar agırlıklı olarak karbüratörlü benzinli motor imalatı gerçekleştirmekteydi. Karbüratörlü motorlarda yakıt, hava ile karıştırılarak motor içerisinde yanması sağlanırdı. Mikser adı verilen özel bir parça kullanılarak LPG nin hava ile karıştırılması sağlanırdı.

 

Direkt Enjeksiyonlu Sistemler

Benzinli motorlarda yanma veriminin artırılması ile emisyonların düşürülerek yakıt tüketiminin azaltılması en önemli çalışmalar arasındadır. Bu sebeple benzin enjektörleri yanmanın gerçekleştirildiği silindir içerine yaklaştırılarak, benzinin direkt yanma odasına püskürtülmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede tam yanma sağlanarak motorun verimi artırılmıştır. Giriş havasının turbo veya kompresör ile basınçlandırılması sonucu benzin enjektörlerinin enjeksiyon basınçları da artırılmıştır. Bu sayede daha küçük motor hacminde daha düşük emisyon oranları sağlanabilmiştir. Yanma veriminin artırılması ile birlikte araçtan elde edilen güç ve performans da artırılmıştır. Bu sayede araçlarda kullanılan motor hacimleri küçültülerek daha fazla verim alınabilmiştir.

 

Sıralı Sistem LPG

1995-1996 yıllarında ilk jenerasyon sıralı sistem lpg teknolojisi olarak sıralı enjeksiyon sistemli benzinli motor üretimleri gerçekleşmeye başladı. Enjeksiyonlu araçlarda yakıt sistemini kontrol eden elektronik kontrol üniteleri kullanılmaya başlandı. Her bir silindire hava ayrı ayrı giriyor, yakıt ise her bir silindirin kendi enjektörü üzerinden enjekte ediliyordu. enjektörlerin ne zaman ve ne aralıklarla açılıp kapanacağının sinyallerini aracın ECU'su belirliyordu. İlk enjektörlü motorlarda enjeksiyon tüm silindirlere aynı anda yapılıyordu. Bu sebeple bu araçların enjeksiyon sistemine Full grup deniliyordu. Daha sonra üretilen enjektörlü motorlarda enjektörler grup olarak çalıştırılmaya başlandı. Örnek vermek gerekirse, 4 silindirli bir motorun enjektörleri 1. ve 4., 2.ve 3. enjektörler aynı anda çalıştırıldı. Bu sisteme ise yarı sıralı enjeksiyon sistemi adı veriliyor.

Günümüzde ise enjektörler aracın ihtiyacı oranında benzin ECU'sundan aldığı sinyallere göre tek tek çalıştırılmaya başlandı. Benzin enjektörlerinin tek tek çalıştırıldığı bu sıralı sistem lpg teknolojisine sisteme sıralı enjeksiyonlu sistem adı veriliyor.

Euro normlarının yaygınlaşmasıyla araçların yakıt tüketimleri ile birlikte yanma sonucu oluşan emisyonlarda büyük önem kazandı. Özellikle emisyonların düşürülmesi ve yakıt sarfiyatının azaltılması için motor içindeki yanmanın takip edilmesinin yanında, yanma sonrası emisyonlar da takip edilmeye başlandı. Özellikle Euro4 ve ardından Euro5 normlarındaki benzinli motorlardaki yanma, emisyonlara göre sağlanmaya başlandı. Bu sayede silindir içerisindeki yakıt+hava karışımı çok önem kazandı. Yakıt oranın fazla olduğu zengin karışımda ve hava oranının fazla olduğu fakir karışımda emisyonların anormal etkilenmesi sonucu aracın çalışmasında sorunlar da görülmeye başlandı.

500 HP 6400 cc JEEP SRT'ye Prins LPG montajımız

 4 Şubat 2024 Pazar

Sesini de gücünü de iliklerimize kadar hissettiriyor

Devamı

Chery Tiggo 8 Pro 1.6 TGDI Prins VSI-3 DI LPG Sistemi Montajımız

 26 Ekim 2023 Perşembe

2023 Model sıfır km Chery tiggo 8 Pro 1.6 tgdi prins vsı3 Dı LPG montajımızı bitirdik.

Devamı

Ford Mondeo 1.5 Ecoboost için Prins VSI2 eVP-500 Uygulaması

 12 Temmuz 2021 Pazartesi

2016 model Ford Mondeo 1.5 Ecoboost aracımız için Prins VSI2 eVP-500 LPG Otogaz Sistemi Montajı

Devamı

Mercedes C180 Kompressor 2012 Model LPG Otogaz Montajı

 10 Temmuz 2021 Cumartesi

Mercedes C180 Kompressor 2012 AMG otomobile takılan Prins  Obd'li Silverline lpg montajı

 
Devamı

Volkswagen Touareg V6 Prins Otogaz Dönüşümü - Video

 21 Haziran 2021 Pazartesi

Servisimizde montajı yapılan Volkswagen Touareg aracın anlatımını videomuzda izleyebilirsiniz.

Devamı

Prins VSI-3 DI: Devrim niteliğindeki LPG sistemi

 22 Kasım 2020 Pazar

Devrim niteliğindeki yeni Prins VSI-3 DI LPG sisteminin e-LPG Haftası ve Autogas Günleri'nde iki ödül aldığını biliyor muydunuz?!

Devamı

Motor yağı değişiminde yeni dönem

 11 Kasım 2020 Çarşamba

"Belgesi olmayanlar motor yağı değiştiremeyecek" Motor Yağı Değişim Noktası izin belgesi için son tarihin 31 Aralık

Devamı
ARAYIN
WhatsApp